Fobicoaching


Nu lanserar Mobbningscoachen Fobicoaching i april!
Jag har tidigare arbetat med fobicoaching för 10-15 år sedan, men tar nu upp det igen.


Vill Du slippa känna dig begränsad av din fobi, så vill jag jättegärna hjälpa Dig! Denna coaching är det ultimata sättet att hjälpa Dig att bli av med din fobi!


Coachingen sker i 3 sessioner, dvs 3 steg. Hur många sessioner just Du behöver är självklart väldigt individuellt, men det är fullt möjligt att klara det på så lite som bara 2-3 ggr.
Vill du veta mer, läs nedan under "Hur går coachingen till?"


  Coachingen vänder sig till alla, såväl ung som gammal
  (från 8 år och uppåt).


  Du kan boka en coachingsession i taget eller boka in flera på en gång. Du väljer själv. Lämpligt upplägg kan t ex vara  en gång i veckan eller var 14:e dag. På bokningssidan finns även paketpriser, s k värdekort som ger dig rabatt.


  OBS! För närvarande körs coachingen enbart online via Zoom/Skype eller annat enligt överenskommelse.

  Online:

  Hur går coachingen till?


  Jag rekommenderar 3 steg. Lämpligt intervall är 1-2 veckor mellan gångerna.


  Steg 1 här tar vi reda på varifrån din fobi kommer och du får även en chans att hinna känna förtroende för mig som coach.
  Vi gör även en liten övning om vi hinner. 


  Steg 2 brukar oftast vara en längre coaching och det är även då det största arbetet sker och även här som framstegen brukar märkas som mest efteråt. Steg 2 kan ta ända upp till 1,5 timme för vissa, medan andra kan vara klara på halva den tiden. 

  Steg 3 är främst till för uppföljning och förstärkning av coachingen.


  I de flesta fall räcker det alltså med sammanlagt 3 ggr, varav den andra gången är längre än de övriga två.


  Läxa kan förekomma mellan gångerna. Du kan även bli ombedd att utsätta dig för din fobi innan första gången så att du har i färskt minne hur du reagerar.

  Tekniken som används bottnar i NLP* och går ungefär ut på att "repa" den eller de "filer" i ditt system (din kropp) som är påverkade, vilket i sin tur gör att fobireaktionen uteblir helt.


  Detta görs oftast genom en form av guidad visualisering där även sinnena - främst syn, hörsel och känsel - används. Du som klient är alltså aktiv i visualiseringen enligt de instruktioner som ges.

  Vad är en fobi?


  Fobi (av grekiskans φόβος, fobos, "fruktan, skräck") kallas en stark upplevelse av rädsla, starkt obehag, skräck eller stark äckelkänsla som, ibland utan saklig grund, återkommande infinner sig då en person ställs inför, eller riskerar att ställas inför, ett visst objekt eller en viss situation som personen hyser stark aversion mot. För att betraktas som en fobi måste den negativa känsla som upplevs vid eller inför exponeringen vara orimlig eller överdriven i intensitet. Det handlar alltså t ex endera om att personen reagerar med rädsla eller skräck inför ett objekt eller en situation som vanligtvis inte alltid betraktas som farligt, eller att den rädsla, skräck som uppkommer är överdrivet intensiv. Personer som lider av fobi försöker i stor utsträckning undvika vissa situationer på grund av rädslan eller skräcken att stöta på objektet som personen är rädd, hyser obehag eller t o m skräck inför, till exempel att helt avstå från att röra sig i skogen på grund av rädsla för ormar.

  Källa: Wikipedia

  Vad finns det för fobier?


  Det finns en uppsjö med olika fobier. Wikipedia listar upp inte mindre än 135 stycken. Några vanliga är bl a:


  • höjdfobi
  • spindelfobi
  • flygfobi
  • fobi för sprutor
  • blodfobi
  • vattenfobi
  • klaustrofobi, dvs fobi för trånga utrymmen som t ex hissar
  • tandläkarfobi
  • agorafobi, dvs torgskräck, fobi för stora, öppna ytor
  • sociofobi, dvs rädsla för sociala situationer


  Källa: Wikipedia

  *Tekniken som används, NLP (NeuroLinguistic Programming), grundar sig dels på en väl beprövad metod som startade i USA på 70-talet och som kommit på stark frammarsch även här i Sverige de senaste 10-15 åren, inom både coaching, ledarskap och bland föreläsare och dels på mina egna erfarenheter. Bland mina utbildningar återfinns bl a en certifiering som NLP Master Practitioner och en diplomering som Stress- & Friskvårdsterapeut.